Søndag Aften
In Association with Amazon.com

FRITEKSTSØGNING
Søg blandt over 500 artikler


Støttet af Kulturministeriets bevilling til almenkulturelle tidsskrifter



Cultur Clip 11/2012


Verdens ældste musikindspilning
Da Thomas Edison opfandt fonografen i 1878, foretog han samtidigt prøveindspilninger. På et folie blev indspilningerne indgraveret og kunne derefter afspilles ved hjælp af en nål. Problemet var bare, at nålen ødelagde folien.
Derfor har ingen turdet afspille den tidligste indspilning. I stedet har et hold fra Lawrence Berkeley National Laboratory skannet de små nuancer i folien og derfra skabt et 3D-billede. Denne 78 sekunders indspilning - med lidt musik og stemmer - kan du høre her.

Frankrig vs. Google
Frankrigs præsident, François Hollande, lægger op til en link-afgift for Googles henvisninger til franske nyhedssites. Præsidenten lægger op til, at Google og franske nyhedsmedier skal forhandle sig frem til en løsning inden årsskiftet, ellers vil regeringen etablere denne særskilte beskatning. Google afviser på sin side og hævder, at man i stedet vil foretrække at udelukke franske nyhedssites fra søgeresultater.

Regnefejl rettet
Kulturministeren har i sit udkast til bekendtgørelse om Statens Kunstfond rettet regnefejlene fra aftalen om hædersydelser (se Søndag Aften arkiv), så tallene nu stemmer. Det er blevet til 3 ekstra ydelser til skønlitterære forfattere, 2 ekstra ydelser til henholdsvis billedkunstnere, komponister og filminstruktører samt 1 ekstra ydelse til henholdsvis kunsthåndværkere og arkitekter.

Samlet set er der fortsat tale om et væsentligt fald i antallet ydelser til individuelle kunstnere, især forfattere og billedkunstnere.

Spillesteder ømmer sig
Trods den højt opreklamerede musikhandlingsplan fra foråret 2012 beklager Dansk Live (organisation for festivaller og spillesteder) sig over de planlagte besparelser på spillestedsområdet: "ikke møder større statsligt engagement end ved spillestedslovens start i 2000, når der tages højde for den økonomiske udvikling i samfundet i øvrigt - til trods for at den offentlige debat flere gange har efterladt det modsatte indtryk. (Se Søndag Aften arkiv)

Sådan sikrer du dine e-bøger
Bruger du allerede en ebogslæser og vil til at skifte til en nyere model, så vil du opleve problemet: de ebøger du har købt er bundet af DRM-beskyttelse, så du kan ikke flytte de dyrbart købte bøger til dit nye apparat.
Producenterne af ebogslæsere har valgt ikke at informere kunderne om denne problemstilling. Men heldigvis kan man på nettet finde alternative vejledninger til, hvordan man sikrer sine ebøger et videre liv. Forklaringerne kræver en del teknisk kunnen, men den mest simple forklaring finder man nok på siden Migrating from Kindle to iBooks.
Vejledningen er lavet til Mac-brugere, men kan med få ændringer også anvendes på Windows.
For god ordens skyld skal vi gøre opmærksom på, at det er fuldt ud lovligt at omgå DRM-beskyttelse, når formålet er at man fortsat ønsker at benytte de købte ebøger til personlige formål (se Kulturministeriets vejledning om kopispærring).
Derimod er det selvfølgelig ikke lovligt at omgå en kopispærring med henblik på at distribuere til en videre kreds udenfor egen husstand.

Et smalt sted at bo
Det er måske verdens smalleste bolig: Keret House i Warszawa. Huset er på det smalleste sted 92 cm bredt - og på det bredeste sted 133 cm. Til gengæld er den trekantede bygning 10 meter dyb og 9 meter høj. Bygget i aluminium og forskellige plastiske materialer og klemt ind mellem to eksisterende bygninger i det centrale Warszawa.  
Huset er tegnet af arkitekten Jakub Szczesny fra tegnestuen Centrala, etableret som et kunstnerisk projekt med støtte fra Fundacja Polskiej Sztuki Nowoczesnej. Den første beboer, den israelske forfatter Edgar Keret (deraf husets navn), er flyttet ind. Tanken er, at huset skal fungere som gæstehus for udenlandske kunstnere med længere ophold i Warszawa.

Unge biblioteksbrugere
En undersøgelse fra det anerkendte Pew Research Center viser, at 8 ud af 10 af unge mellem 16 og 29 år har læst mindst en bog i det forgange år og at 6 ud af 10 af de unge bruger bibliotekerne. Det er især de 16-24 årige som er flittige læsere og biblioterksbrugere.
De unge læser naturligvis også ebøger. Men fordelingen af, hvilke apparater der læses på, er bemærkelsesværdig: 55% læser på en computer, 41% på en telefon, 23% på en ebogslæser og kun 16% på en tablet (den enkelte kunne svare at man benyttede flere apparater, derfor er summen over 100%).

1 mio. Facebook-data for 5$
Hvad mon prisen er for Facebook-brugerdata? Internetaktivisten Bogomil “Bogo” Shopov satte sig for at undersøge sagen og fandt et sted, hvor han kunne købe 1 mio. brugerdata for sølle 5$. Data omfatter brugernes navne, e-mails og facebookkonti færdigpakket i et regneark, så man kan lave sin egen spamkampagne.
Da Shopov offentliggjorde sit indkøb, var Facebooks reaktion et tilbud om at købe data retur for samme 5$. Men pointen var ligesom ikke pengene - men derimod at Facebooks data florerer lovligt frit derude i skyerne.

Søndag Aften 10/2012       Del

Må gerne kopieres eller citeres med angivelse af Søndag Aften som kilde.

 

CulturClip arkiv:

Clip oktober
Clip september
Clip juli
Clip juni
Clip maj
Clip april
Clip marts
Clip februar
Clip januar
Clip december 2011
Clip november 2011








 




arkitektur & design | biblioteker | film | internet | kunst | litteratur | musik | teater & dans

colofon | | links | søg | debat | gæstebog | nyhedsbrev | @ -mail til redaktionen

© 1997-2012 Søndag Aften. All rights reserved.